Една забравена “супер” храна: бозата

Една забравена “супер” храна: бозата

Как да си я направим у дома?

За 1 л боза:

Изворна или филтрирана вода. . . . . 900 мл
Пълнозърнесто брашно. . . 100 мл
Мед. . . . . . . 100 мл
Утайка от стара боза (закваска, also known as стартер). . . . . . 48 мл

Боза. Самата дума звучи странно и някак леко смешно: боза-бозайник-бозая. Онова било пълна боза. Навярно никой не се е разминал с обяснението, че при жените редовната консумация на боза води до сигурно уголемяване на бюста… За мъжете, не се споменават никакви ползи…

Тази жива напитка е богата на влакнини (fiber), минерали, витамини, ензими и полезните за чревната флора бактерии. Приготвя се на много места по света: най-популярна може би е на Балканите, но и на север, препичат ръжен хляб и натрошен го заливат с подсладена вода, докато леко ферментира (т. нар. квас в Русия), а в Турция рецептата изисква  булгур.

Амброзия! Зимата е сезонът за приготвянето й. Може да бъде пшенично, ечемично, ръжено, овесено, царевично или просено; домашното пиво лагерува на хладно, докато развие специфичния си аромат от ферменти на млечно-кисели бактерии и диви дрожди, и има приятен, сладникаво-кисел, леко газиран вкус.

Пълнозърнестото брашно се запича на тиган или в друг удобен съд (както и във фурната на 150 *C) до желаната степен, като се бърка и се внимава да не загори. Залива се с водата, така че да се получи рядка каша. Кашата се кипва за 5-10 минути, като също се разбърква (тъй като има тенденция да се утаява на дъното). След като се охлади до телесна температура – капва се капка върху вътрешната страна на китката – не трябва да пари – се прибавят закваската от стара боза и медът. Отново се разбърква добре. Тества се всеки ден за готовност. Преди консумация се отлива (декантира) горния течен слой, а зърнестата утайка се съхранява за заквасване на следващата партида. Съхранява се на тъмно. Трайността се определя според вкуса и околната температура, но е от няколко дни до седмица.

Относно закваската или “стартиране на стартера”. За първоначалното заквасване на бозата, най-лесно е да си вземем малко количество от приятели, които вече са я приготвили. В противен случай, можем и сами да си направим стартер, като просто се смесват 50 г препечено брашно с 60 г изворна вода и 1 ч. л. мед, и се оставя да стои на топличко, докато не се появят мехурчета и не замирише на боза. Ако се поставя капачка, тя не се затяга; всеки ден се разбърква. При съмнение за развитие от мухъл, странно оцветени петна или лош мирис, по-сигурно е да се започне от начало. При проблеми със стартера, да се увеличи обема му и да се избира винаги натурално пълнозърнесто брашно (ръжено) и изворна вода.

Наздраве!

4 Comments

 1. вова · January 11, 2015 Reply

  ++ вчера приготвих. чакам си я, и си я опитвам, ама по малко само..

 2. An M · May 27, 2015 Reply

  предполагам, че брашното и медът са в грамове и да питам: 100 гр брашно на 900 мл вода не са ли прекалено малко?

  • D. · May 28, 2015 Reply

   Радвам се, че ще правиш. Рецептата е дадена в обемни части, което се очаква да е улеснение. Още преди и на мене ми се искаше да я превърна в грамове и ето: 100 мл брашно са кажи—речи 40—50 гр или маалко от горе.
   Не, 100 мл брашно на 1 л (900 мл + 100 мл) не са прекалено малко. Рецептата е изпитана. Пробвай я така, а следващия път я коригирай според твоя вкус.

 3. An M · May 29, 2015 Reply

  Виж за обемната част не се сетих, само че 50гр брашно са наистина малко. Ние сложихме 100гр на 900мл вода и стана редичка боза, затова следващия път на око. Благодаря ти от сърце за рецептата и за напомнянето колко вкусна и полезна храна е тази прекрасна напитка!

Leave a reply