ЧИЛИ ПИПЕР

ЧИЛИ ПИПЕР

Лютата чушка произлиза от Америките и там е многогодишен храст. Плодовете му, които ботанически са тип ягода, се наричат чушки, които при узряването си придобиват червен цвят и са люти на вкус, благодарение на веществото капсаицин. Казвам „благодарение“, защото за лютите чушки е известно, че са полезни за здравето. Моя страст е именно това скромно дръвче.

Как така дърво?

Съществуващото объркване, може би се дължи на научното име на най-разпространения вид пипер, с най-много хибриди: Capsicum annuum (annuus,a,um – годишен). (Също така, голяма част от тях са сладки и не лютят.) Семената на тези гости пристигали в Европа с корабите на новите любители на лютото. Но за съжаление, студената и влажна зима убивала растенията през първата им година, когато са с предимно тревисто стъбло.

Made in China

Пристига ли пиперът от Китай? Защо тогава научното име на вида, приютил най-лютата чушка, е Capsicum chinense? Докато латинското име ни препраща към Китай (born to be Made in China), същите растения имат и популярните имена Habanero, Naga и Scotch bonnet, но всъщност най-голямото производство е съсредоточено в Мексико, oops!

Индианците не са от Индия
(но накрая всички обичат лютото)

Повече от 6,500 години лютата чушка върви ръка за ръка с хората и от време на време скоква в казана с манатарките. Става дума за кулинарното произведение „чипотле“. Историята е стара. Jalapeño (Capsicum annuum) – произнася се халапеньо – е испанското име, което пък идва от езика нахуатл — xālli āpan, преведено като sand-water-place или по български: Хала Пеньо. Като местен растителен вид, ацтеките първи са се сетили да му опушат на огъня зрелите чушки и днес това да достигне до нас като Чипотле в адобо сос. Другото ни любимо ястие е туршия от зелените чушки с моркови, лук и мазнина.

В началото бе Тай

Наистина, преди 7 години, моето съзнателно запознанство с лютите чушки се случи да бъде с Тай (Capsicum annuum). Взех го срещу смешна сума пари, нанизан на дебел памучен конец като украса за сурвакници. Ядох. Лютото толкова ми хареса, че едно лято, много късно, засадих първите семенца. Зимата презимува в кофичка от кисело мляко. От тогава сме заедно и всяка година събирам десетки семена от седем поколения и ги раздавам на който-иска.
Компактно и непретенциозно полудиво растение за отглеждане в саксия или в земята. Малките бомбички са с лютивина 50,000 SHU (прогнозна). За любителите на лютото — няма да ги остави в беда. Адаптирано е за Балкана. Добър кандидат е за многогодишно отглеждане в стил “храст” (bush-style) — само е нужно да се пресажда в по-голяма саксия веднъж годишно.

Habanera

Capsicum chinense. За да увеличим объркването с имената при лютите чушки, ние си измислихме това име. Променихме една гласна. Според нас това означава „Жена от Хавана“ и е името на бъдещ сорт (когато се адаптира за тукашните условия). Иначе е сорт „Оранжев“, един от най-разпространените. Интересно е, че хоби-семена не предлагат в момента от този вид.
Растението обича горещината на тропиците и при нас му беше трудно. В саксия на двора през лятото, доживя да ни дари с няколко зрели чушки — ярко оранжеви и много люти, от които събрахме трепетно семена. Зимно време, вкъщи, установихме, че температури под четири градуса Целзий, го погубват. В земята се разви по-добре, но чушки даде твърде късно, за да могат да узреят напълно преди мразовете.
За чушката: месото е тънко, крехко, сочно, с рафиниран аромат на праскова, ягода, бяло цариградско грозде, кайсия, пъпеш и лютивина 200,000 SHU (прогнозна). Дължина 40 мм, диаметър 24 мм, тегло 6-7 г, със специфичната форма и триделна симетрия на вдлъбването.
Който може да постави този плод в устата си, е blessed. First timers: сложете ръкавици. Имайте смелост, затворете очи, разчупете плода и вдъхнете от парфюма. Внимателно. Това е достатъчно. (Забравихте ръкавици? Неизбежно е да се почешете, където не трябва или да си разтъркате очите — люти нали? Ужасно люти!) Веднъж едно момче лапнало и сдъвкало цяла чушка, за да покаже, че е мъж, а лицето му придобило тъмночервен цвят и така си останало. Друг някакъв, когато изял първата си цяла хабанеро-чушка, разправял за дълбоки душевни преживявания.

Jalapeño

Адаптирани растения от вида Capsicum annuum. Месото е дебело, сочно и хрупкаво, чушките по размер и форма наподобяват нашата “Шипка” (нали са родственици), но я превъзхождат. Лютивина 5,000-10,000 SHU.

Ancho/Poblano

Друг лют спътник от вида Capsicum annuum, с по-тънко месо от Хала Пеньо, подходяща за пълнене чушка (който обича пълнени Люти чушки). Вече и доста апетитни хибриди Анчо Поблано-Хала Пеньо. Лютивина 2,000-4,000 SHU.

What about Chile?

And what about it?
В крайна сметка, защо чили пипер?
Are you chill? Still with me?
На различните местни езици думата чили може да означава растението, но и „студен“, „сняг“, „края на земята“ и „най-дълбоката точка на Земята“ (нахуатл, мапуче, кечуа).
Чили — държавата в Южна Америка, между Тихия океан и Андите.
чили — люти чушки стрити като подправка, лют пипер.
Chile — държавата Чили.
chili (chile or chilli, plural chilies, also chiles, chilis, chillies) — плодовете на лютата чушка; гозбата със същото име.
chilli (plural chillies or chillis) — Британския начин за изписване на чушка, пипер (и сладък).
болгарский перец — чушка на руски.
пипер — черен пипер, чушка, подправка с пиперлив вкус.

И наистина накрая, нещо за най-малките:

Yo yo!
So,
Is the chili hot?
No,
But it’s spicy hot.
Yo!
H—O—T
Spiceee
You mean spicy hot,
Or what?
Hey yo!

Can I have a bowl
from the chili pot
You can have a bowl
from that chili pot. (2)

Black beans! (2)
Chili peppers! (2)
Black beans! (2)
Chili peppers! (2)

Кbye!

Leave a reply