Палачинка на сач

Палачинка на сач

Когато идва пролетта и дърветата се раззеленят, като шарена черга гората се изпъстря с различни отенъци на зеленото, прошарени с кафявото от кората на стъблата и за кратко, като умел художник, природата напръсква с бял цвят — първо този на цъфналите череши и след около месец по-късно, този на цъфналия салкъм. Салкъмът ни дарява с прекрасните си цветове, за чай и за мед. А черешата — с череши — един от първите плодове за сезона. И докато все още има череши за тази година, нека да споделя една лесна, но ефектна рецепта… ммм, за палачинки.
Всъщност, този път става дума за една специална палачинка, опечена на сач.
Това е доста оригинална рецепта, която за пръв път опитах преди много години с една приятелка, когато тя приготви, изненадващо за мене, палачинково тесто, но изпечено наведнъж във фурната. Тогава беше в тавичка, с едно бурканче сладко, просто забъркано вътре. Харесах идеята.
По-късно открихме рецепта, оригинално произлизаща от северните части на Европа, приготвена в чугунен тиган, отново във фурната. Подозирам, че на майчиния континент е възможно, да е използвана и т. нар. холандска фурна (Dutch oven). Рецептата набира популярност и влиза в менюто на американски ресторант.
Ние се почувствахме задължени да оставим нещо от себе си или да вземем, т. к. опростихме нещата. Понеже нямаме изцяло чугунен тиган, който да може да бъде ползван във фурната, най-естественото беше да изберем големия сач*, който имаме. Важното е да се загрее предварително поне за 1 час във фурната. Следват нужните съставки и технологията.
IMG_0820-2
4 яйца, стайна температура
2–3 чаши череши или вишни, почистени от костилките
1 чаша (250 мл) пълномаслено мляко, кисело мляко или кефир
1 чаша брашно (универсално, при нас — пшенично, тип 1000)
1 ч.л. ванилов екстракт
¼ ч.л. сол морска
1 ч.л. канела мляна
4 с.л. краве масло или друго любимо

Поставете незагрятия сач в студената фурна и я включете на гореща (425ºF, 220ºС). Докато фурната и сачът се загряват, почистете плодът от костилките. След това, в купа разбийте яйцата, добавете брашното докато се получи гладка каша и разредете с млякото. Сложете и подправките. Последно прибавете вишните или черешите, без да ги разбърквате.
Дотук може би е минал един час и вашият голям сач се е нагорещил.  В него хвърлете кравето масло, което при правилно загрят сач, ще цвърчи и  пръска, може да запуши. Разнесете маслото с дървена лъжица, така че да покрие дъното и част от стените. За работа с толкова загрят уред се изискват две дебели огнеупорни ръкавици.
Последната стъпка, преди яденето, е да излеете сместа с черешите или вишните при маслото в сача. Печете всичко за 18-20 мин. Когато е готово, ръбчето е златисто и хрупкаво, а средата все още може да има консистенцията на  крем-карамел. Обикновено сачъcт идва със специална поставка от желязо с дървени дръжки. Използвайте я за най-автентичен вид и поднесете палачинката на сач. Не случайно не включихме захар в рецептата, но сега всеки може да си гарнира с меласа (петмез, маджун) на вкус.
Надявам се да ви хареса. Целта ми беше да използвам по-малко съставки и само с няколко стъпки да имаме невероятен резултат. Разбира се тайната е в натуралните съставки — череши от градината, домашно приготвено кисело овче мляко или кефир, пресни домашни яйца, брашно от местната мелница и т. н. Това е невидимата, но най-важна съставка за успеха при приготвянето на тази селска закуска. На здраве!

Leave a reply